RUUF
28.05.2024
6dk okuma

Gayrimenkul Yatırım Aracı Olmaktan Çıkıyor mu?

Gayrimenkul Yatırım Aracı Olmaktan Çıkıyor mu?
Gayrimenkul yatırımı, pek çok yatırımcı için değerini korumaya devam ediyor. Bunun temel sebebi istikrarlı bir yatırım aracı olmasıdır. Gayrimenkul, düzenli kira geliri gibi nakit akışı sağlar.
Gayrimenkulün yatırım potansiyeli, değişen piyasa koşullarına rağmen devam eder. Çeşitlendirme imkânı ve uzun vadeli stratejiler için de uygun bir seçenek olması gayrimenkulün yatırımcılar arasında tercih edilmesini sağlar.
Son yıllarda, ekonomik, teknolojik ve sosyal trendlerin etkisiyle bu algı değişmeye başladı. Yatırımcılar artık sadece mülk sahibi olmanın ötesinde, gayrimenkulün gelecekteki değerini de göz önünde bulunduruyorlar. Gayrimenkul almak mı yoksa gayrimenkul fonuna yatırım yapmak mı daha mantıklı soruları düşünülür hale geldi.

Yatırım Aracı Olarak Gayrimenkulün Değerlendirmesi

Gayrimenkul yatırım aracını değerlendirirken bakım masrafları, likidite ve piyasa dalgalanmaları gibi riskler de göz önünde bulundurulmalıdır. Yatırım yapmadan önce detaylı piyasa analizi yapmak, bütçe planlaması ve uzman tavsiyesi almak, yatırım tercihlerini doğru değerlendirmeyi kolaylaştırır.
Yatırımcılar, gayrimenkul yatırımının getirileri ile potansiyel riskleri arasındaki dengeyi iyi kurmalıdırlar. Kişisel tercihlerine uyan bir yatırım aracı olup olmadığını gözden geçirmeyi ihmal etmemeleri gerekir.
Her Bütçeye Uygun Konut Yatırımı
Konuta yatırım hayal oldu diyenler için; temettü dağıtan, veriye dayalı ve her bütçeye uygun şartlarda konut yatırımı imkanı.
HEMEN BAŞVUR

Gayrimenkul Piyasasının Genel Durumu

Endeksa verilerine göre, 2024 Nisan ayı itibariyle Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında yıllık %54.44'lük bir değer artışı yaşandı. Ortalama konut fiyatı 3 milyon 358 bin 940 TL olarak belirlenirken, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 14 yıl olarak hesaplandı.
Ocak ayında yıllık bazda konut inşaat maliyeti ya da bina maliyeti %68 civarında gerçekleşirken Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatlarındaki yıllık artış %54 oldu. Yani inşaat maliyetlerindeki artış oranı fiyat artışlarının üzerinde bir seyir gösterdi.
Konutun piyasa fiyatı dediğimizde fiyatlardaki artış oranı, maliyetlerdeki artış oranının altına düşmüşse bu denklemi kurabilmek için ya arsa fiyatlarının aşağıya gelmesi lazım veyahut müteahhitlerin kâr oranlarından taviz vermesi gerekiyor. Türkiye’de başlıca konut yapım modeli arsa sahibiyle kat karşılığı sözleşme yapılarak belirlendiği için aslında inşaat maliyetlerindeki artış arsa maliyetini de yükseltmiş oluyor. Bu nedenle son zamanlarda müteahhit kârlılıklarının çok geriye gittiği belki de proje bazında zarara döndüğünü söylemek mümkün.

Ekonomik Faktörlerin Gayrimenkul Yatırımlarına Etkisi

Enflasyon ve faiz oranlarının gayrimenkul fiyatları üzerindeki doğrudan etkisi kredi maliyetlerinin yükselmesi ve ev satışlarının düşmesi olarak yansır. Böylece gayrimenkul talebi düşer ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşur. Öte yandan, düşük faiz oranları, ulaşılabilir konut kredisi fırsatları sunduğunda gayrimenkul piyasası canlanır. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, gayrimenkul yatırımları değerlerini koruma eğilimindedir.
Döviz ve altın ile gayrimenkul yatırımlarının karşılaştırılmasında, her yatırım aracının kendine özgü risk ve getiri profillerini ele almak gerekir. Döviz yatırımları, kısa vadede likit ve volatil iken altın ekonomik belirsizlik dönemlerinde değerini koruma eğilimindedir. Gayrimenkul yatırımlarına bakıldığında uzun vadeli ve sabit getirili bir yatırım aracı olarak kabul edilir. Diğer yatırımlardan farklı olarak değer artışı potansiyeli sunar. Gayrimenkul yatırımları likidite açısından ise daha az esneklik sunar.

Gayrimenkul Sektöründeki Mevcut Trendler

Gayrimenkul sektörü, değişim aktörleri olan ekonomik, demografik ve teknolojik faktörlerden etkilenen dinamik bir yapıya sahiptir. Çevreye duyarlı binaların, sadece konut ihtiyacını karşılayan binaların aksine çalışma alanı da sunabilecek alternatiflerinin değerlendirilmeye başlandığı görülüyor.
Ofisler açısından değerlendirdiğimizde karma kullanımlı binalar dikkat çekmektedir. Mevcut trendler incelendiğinde yapay zekâ destekli değerleme araçlarının gayrimenkul sektöründe hem kolaylık sağlayacağı hem de erişilebilirliği artıracağı yönünde görüşler öne sürülüyor.

Kiralık ve Satılık Konut Piyasasındaki Dinamikler

Emlak balonları; yüksek talep, arz düşüklüğü ve şişirilmiş fiyatların iç içe geçtiği dönemlerdir. Tetikleyici faktörler incelendiğinde ekonomik büyüme, düşük faiz oranları, yüksek talep ve kolay kredi erişimi yer alır.
Özellikle, konut fiyatlarının hızla yükseldiği ve gelecekteki fiyat artışlarına dair güçlü beklentilerin olduğu zamanlarda, bazı yatırımcılar konut satın alarak kısa sürede yüksek getiri elde ederler. Bu tür yatırımcıların davranışları, talebi ve fiyatları artırdığı için balonun daha da şişmesine sebep olurlar. Piyasada ekonomik krizin yansımalarıyla birlikte emlak krizi de dikkat çeken bir noktaya gelir.
"Aşırı iyimser piyasa güveni konut ve ilgili finansal ürünlerin (krediler, varlığa dayalı menkul kıymetler ve ilgili finansal sektör hizmetleri gibi) fiyatlarındaki aşırı artışlara yansımaktadır. Piyasa oyuncularının beklentileri ekonomik temellere daha yakın hale geldikçe kökten değişen görüşler çok karamsar fiyat beklentilerine yol açmakta ve fiyat balonlarının patlamasına ve nihayetinde uzun vadeli ekonomik durgunluğa yol açmaktadır. Psikolojik faktörler de ekonomide önemli bir rol oynamakta ve mantıksız bir heves, konut ve finans piyasalarında ciddi fiyat uyumsuzluklarına neden olabilmektedir."
(Zhao, Zhan, Jiang ve Pan, 2017, s. 156), kaynak: Dergipark.

Ev Sahipleri (Yatırımcı) ve Kiracı Arasındaki İlişkiler

Geleneksel gayrimenkul yatırımında, ev sahipleri, kiracı bulma ve kirayı tahsil etme sürecinde gecikme yaşadıklarında mali kayıplar yaşadıkları için yatırım getirisi azalır. Kiracıların ödemelerini geciktirmesi ya da mülkü iyi şekilde korumaması gibi durumlarda ise yatırımcıların varlıklarının riske girmesine neden olurlar.
Bu zorluklar, yatırımcıların yatırımlarını yönetme konusunda ek çaba sarf etmelerine yol açar. Süreci kolaylaştırmak için profesyonel yönetim şirketlerinin hizmetlerinden yararlanmak bir çözüm olabilir.

Gayrimenkul Yatırım Aracı Olarak Geleceği

Gayrimenkule olan ilgi, akıllı ve çevreye duyarlı binalarla çekici bir yatırım aracı olmaya devam ederken gayrimenkul yatırım fonlarının daha az riskli olması nedeniyle tercih edileceği öngörülüyor. Geleneksel veya yeni nesil yatırım olması fark etmeksizin gayrimenkul her zaman tercih edilen yatırım araçlarından biri olarak kalacak.

Barınma İhtiyacı, Konut Üretimi ve Konut Kredileri

Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan küçülme eğilimi ve arz-talep dengesindeki bozulmalar, konut üretiminde azalmaya neden oldu. Bu durum, konut pazarındaki dengesizlikleri ve fiyat artışlarını beraberinde getirdi.
Konut kredileri, bireylerin öncelikli olarak barınma ihtiyacını gidermek ya da birikimlerini değerlendirmek için tercih ettikleri seçeneklerden biriyken günümüzde yüksek enflasyon ve faiz oranlarından dolayı erişilmesi güç bir konuma geldi.
Türkiye'deki konut sektörü ancak barınma politikalarının ve makroekonomik iyileşmenin sağlanmasıyla mümkün olabilir.

Temettü Dağıtan Yeni Nesil Gayrimenkul Yatırımının Yükselişi

Geleneksel gayrimenkul yatırımı, her zaman tercih edilen bir yatırım aracı olmaya devam ederken yeni nesil gayrimenkul yatırımı yükselişe geçiyor. Yüksek başlangıç sermayesi gereksinimi, likidite eksikliği ve yönetim zorlukları gibi dezavantajlar geleneksel gayrimenkul yatırımını dezavantajlı kılmakta. Yeni nesil gayrimenkul yatırım modelleri ise dezavantajları ortadan kaldırarak yatırımcılara esnek ve erişilebilir seçenekler sunmaktadır.
RUUF Invest gibi platformlar, Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) üzerinden temettü ödemesi sunarak yatırımcılara düşük başlangıç sermayesi ile gayrimenkul piyasasına giriş imkânı tanımaktadır. RUUF Invest'e hemen başvurarak yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
RUUF, geleneksel gayrimenkul yatırımının yüksek maliyet ve yönetim zorluklarına alternatif olarak yatırımcılara parça parça mülkiyet ve düzenli gelir elde etme fırsatı sunar. Ayrıca RUUF Invest'in sunduğu vergi avantajları ve şeffaf getiri hesaplamaları, yatırımcıların finansal planlamalarını daha etkin bir şekilde yapmalarına olanak tanır.
Geleneksel gayrimenkul yatırımının negatif tarafları, RUUF Invest'in sunduğu yenilikçi çözümlerle aşılmıştır. Yatırımcılara daha düşük maliyetlerle, daha yüksek likidite ve daha az yönetim yükümlülüğü ile gayrimenkul yatırımı yapma olanağı sağlamaktadır.
Paylaş